csacska angyal és sos mi vida
csacska angyal és sos mi vida
MENÜ
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
CSACSKA ANGYAL
 
KÉPEK
 
TÁRSALGÓ
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
CSACSKA ANGYALOS JÁTÉKOK
 
FUTÓ SZÖVEG
Sziasztok! Köszöntelek benneteket a portálomon! Érezzétek jól magatokat és nézelődjetek!
 
FILM KVÍZ

 
VÉLEMÉNYEK
 
CSACSKA ÓRA
 
CSACSKA ANGYAL VIDEÓK
 
SPANYOL-MAGYAR SZÓKERESŐ

Diccionario español-húngaro

szó elején teljes szóra

  

 
ZENÉK
 
NÉVNAP KÖSZÖNTŐ

 

 
I LOVE YOU
 
ERREWAY
 
REBELDE WAY
 
FLORIBELLA
 
ALMA PIRATA
 
4 CAMINOS
 
VERANO DEL'98
 
FLORICIENTA TEATRO
 
CSACSKA ÉLETRAJZOK
 
ÜNNEPEINK

 

 
ÉRDEKESSÉGEK A CSACSKA ANGYAL SZEREPLŐIRŐL
 
ROMEO Y JULIETA
 
CASI ANGELES
 
CHIQUITITAS
 
RINCON DE LUZ
 
GIGANTES DE VALDÉS /DELFINA ÚJ FILMJE
 
AZ OLDAL ÁLLATKÁJA
 
HOMBRE DE HONOR
 
SOY GITANO
 
LALOLA
 
SZAVAZÁS
Lezárt szavazások
 
AZ OLDAL FÉRFI SZTÁRJA

facucsacsks477ae.jpg

 
KVIZJÁTÉK AVAGY TESZTELD A TUDÁSOD

Get Your Own Quiz!, More Quizzes
 
G-PORTAL KERESŐ
G-Portal kereső
 
RÁDIÓ

 
BETŰKIRAKÓ
 
CASI ANGELES 2
 
SIMS 2-ES VIDEÓK
 
NINÍ /FLOR ÚJ SOROZATA
 
VÍZPARTI IDŐJÁRÁS
 
ÚJÉVI VISSZASZÁMLÁLÓ
New Year's 2010 countdown banner
 
VALENTIN NAPI VISSZASZÁMLÁLÓ

Valentine's Day countdown banner

 
~ Argentín ételek

Argentína

Argentína.gif

 

  Nemzetek konyhája


Az argentin konyha

Argentína népessége többnyire európai, csak kisebb részben mesztic vagy indián. Ezért aztán az olasz és a spanyol konyha hatása ma is érezhető az argentin étkezési kultúrán. De kialakulására hatott a francia, a német és a svéd kultúra is.

> Sok tésztát fogyasztanak, a legjellemzőbb azonban a marhahús. Ez érthető, ha belegondolunk abba, hogy az ország adottságai sokkal inkább kedveznek az állattartásnak, mint a növénytermesztésnek. Tengerparti ország lévén népszerűek a különböző halak és tengeri herkentyűk, amelyeket minden elképzelhető módon fogyasztanak: grillezve, sütve, marinálva, főzve. Nemzeti eledelük az empanadas: hússal töltött tésztaféle, amit könnyű előételként fogyasztanak.

A legnépszerűbb főzési eljárás a grillezés: egy-egy közös főzőcskézés során a marhahús mellett mindenféle más hús, belsőségek, hal, kolbászfélék és természetesen zöldségek pirulnak a tűzön.

Az argentinoknak is van teaszertartásuk. A teaként fogyasztott ital a mate, ami egy bizonyos fűféle forrázata, amelyet növényi termésből kialakított „csészéből” isznak, speciális szívókával. A matet egy-egy korty után körbeadják, ezzel tisztelik meg egymást, a vendégeket.

Az argentinok mindig hosszasan étkeznek, hiszen közben folyamatosan beszélgetnek. Jellemző, hogy a napi utolsó étkezést mindig későn, este kilenc óra után fogyasztják el.

Empanada

Hozzávalók:
a tésztához:
1 kg liszt (0000)
10 dkg marhazsír (ha sütőben sütjük, kétszer ennyi kell bele)
1 dkg só
víz (szükség szerint)
a töltelékhez:
1 kg darált marhahús
50 dkg vöröshagyma
3 kemény tojás
5-6 dkg mazsola
újhagyma (szükség szerint)
3 kanálnyi zsír
4 dkg olaj
3 kanálnyi só
2 kanálnyi köménymag
2 kávéskanálnyi őrölt pirospaprika (édes)
sűrű húsleves (szükség szerint)

Empanada - Katt a nagyobb képért!

Először a tölteléket állítjuk össze. A vöröshagymát és az újhagymát apróra vágjuk.
A marha vagy disznózsírt egy nagy leveses fazékban tűzre tesszük, s miután elolvadt, hozzáadjuk a vöröshagymát és megsózzuk. Majd beleadjuk a darált húst és jól megfőzzük.
Az őrölt piros paprikát - a köménymagot is hozzáadva - feloldjuk egy kis húslevesben, s az olajjal együtt azt is a töltelékbe keverjük. (Annyi húslevest használunk, hogy ne túl szaftos, de azért ízes masszát kapjunk.) Hozzáadjuk még a mazsolát, a felvágott kemény tojást, s végül az újhagymát. Néhány percig még főzzük, majd letakarva egy plasztik edényben hűvösre tesszük.
Ezt követően elkészítjük a tésztát. A frissen szitált lisztet - hozzákeverve a sót - beletesszük egy tálba. A közepébe mélyedést csinálunk, abba öntjük a hideg vizet, majd hozzáadva az olvasztott, langyos zsírt, jól összegyúrjuk és homogén simára dolgozzuk. A tésztát deszkán kinyújtjuk, az egyik felét ráhajtjuk a másikra, majd újra nyújtjuk, s megint hajtunk... A tizedik nyújtás-hajtás után 2 mm vékonyra kinyújtjuk. 12 cm-es átmérőjű kerek formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Mindegyik lapocska közepébe 1 kanálnyi tölteléket teszünk, majd félbehajtjuk, majd a szélét körülnyomkodva összefogjuk („repulgue”-t csinálunk). Végül a töltött tésztákat sütőlemezre rakjuk, és forró sütőben (vagy tűzhelyen bő olajban vagy zsírban) szép pirosra sütjük. Jó melegen tálaljuk!
Amit egy kiváló empanadához tudni kell:
- A tölteléket egy nappal korábban készítjük el, hogy jó hideg legyen a töltéskor!
- 1 kg tésztából 50 empanadát kapunk.
- A hagyományos empanadát hússal töltve, könyv alakra hajtjuk. A szélét körülnyomkodjuk, ezt nevezzük „repulgue”-nek.
- A tészta gyúrhatóbb lesz, ha omlós télen és keményebb nyáron.

Paulo - katt a nagyobb képért!
Az Empanada-t Paulo (Zilahi-Sebes Pál) készítette el az Önök számára, akinek a fogásait lépésről-lépésre is követhetik.

 

Matambre relleno (töltött hús)

Hozzávalók:
1,25 kg marhahús

bors
4 tojás
30 dkg tejben beáztatott zsemlemorzsa
4 kanálnyi apróra vágott petrezselyemzöldje
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 kanálnyi őrölt piros paprika
10 dkg reszelt sajt (parmezán)
1 hosszában csíkokra vágott sárgarépa
3 sült paprika
5 keménytojás

Matambre - Katt a nagyobb képért!

A marhahússzeletet jól megtisztítjuk a zsiradéktól, és sóval, borssal fűszerezzük.
Elkészítjük a tölteléket: a habosra kikevert tojáshoz hozzáadjuk a beáztatott zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldjét, a fokhagymát, az őrölt piros paprikát, a reszelt sajtot, s ezt is sózzuk, borsozzuk. A jól összekevert masszát rákenjük a kiterített hússzeletre, s arra ráfektetjük - egymástól egyenletes távolságban, négy adagban - a sárgarépacsíkokat. A hús egyik (keskeny) végére elhelyezzük a sült paprikákat, azokra pedig a megtisztított keménytojásokat, s innen indulva óvatosan felgöngyöljük a húst. A tekercset gyapot cérnával jól összekötjük (-varrjuk), végül hőálló fóliába burkoljuk, és három óra hosszan, forró vízben főzzük. A kifőtt húst egy préselőbe (vagy egy súly alá helyezzük), s a felszeletelése előtt, 24 órára hidegre tesszük. (Tálalhatunk mellé salátát és valamilyen szaftot is.)

Marecel - katt a nagyobb képért!
A Matambre relleno-t Marecel (Marcelo Moreira) főzte meg a Konyhamester vendégei számára, aki lépésről-lépésre is bemutatja e speciális hústekercs elkészítését.

 

Quimbos tojások

Hozzávalók:
a tojásokhoz:
5 tojássárgája
3 dkg porcukor
3 dkg kukoricakeményítő
a sziruphoz:
30 dkg cukor
3,5 dl víz
0,5 dl rum
a chantilly krémhez:
20 dkg tejföl
5 dkg porcukor
1 dkg vanília esszencia

Quimbos - Katt a nagyobb képért!

Habverő tálba tesszük az 5 tojássárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, s (géppel) habosra kikeverjük. Ezután beletesszük a kukoricakeményítőt is, és addig keverjük, amíg teljesen sima lesz. Végül a kis papír pudingformákat háromnegyedükig megtöltjük ezzel a masszával, majd sütőben szép pirosra sütjük. A tojások után elkészítjük a szirupot: a cukrot megpirítjuk, majd a vízzel felfőzve felolvasztjuk, s miután kihűlt, belekeverjük a rumot. Végül a chantilly krémet készítjük elő: a tejfölt a porcukorral és a vaníliával kemény habbá verjük.
A megsült quimbos tojásokat (a papír pudingformákkal együtt) belemártjuk a szirupba, majd kétfelé vágjuk és megtöltjük a chantilly krémmel. A felületét „nappage”-val (sűrű, fényesítő sziruppal) festjük.
Jó hidegen tálaljuk!

Arielo- katt a nagyobb képért!
A Quimbos tojásokat Arielo (Ariel Oyarzabal) mutatta be számunkra, aki lépésről-lépésre is végigvezet a desszert elkészítésén.

 

  Almaleves
Hozzávalók:
  • 50 dkg alma meghámozva
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom héja reszelve
  • mazsola

  • Elkészítése: Az almát feldaraboljuk, felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd a citromhéjjal puhára főzzük. Összeturmixoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a mazsolával is jól elkeverjük. Hidegen a legfinomabb.



    Részeg hal
    Hozzávalók:
  • 1,5-2 kg hal
  • 1 evőkanál erőspaprika
  • fél dl olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

  • bors
  • liszt
  • petrezselyemzöld
  • két paradicsom
  • őrölt köménymag
  • borsikafű
  • kapribogyó
  • 5 dl vörösbor

  • Elkészítése: A halat megtisztítjuk, megmossuk. Sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, forró olajban hirtelen kisütjük. Egy tűzálló tálba tesszük. Az olajon megpároljuk a hagymát, fokhagymát. Hozzátesszük az erőspaprikát, a fűszereket, majd a héjától megfosztott és feldarabolt paradicsomot. Végül hozzáadjuk a bort és a halra öntjük. Sütőben kb. fél óráig sütjük. Főt rizzsel tálaljuk.


     

    Mandulás sütemény
    Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 10 dkg hámozott, pörkölt mandula
  • egy citrom reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje

  • Elkészítése: A tojások sárgáját fehéredésig keverjük. Egy tojás fehérjét 22 dkg cukorral felverünk, majd amikor már kemény, belekeverjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a citromhéjat és az apróra vágott mandulát, majd egy kisebb tepsibe öntjük. Langyos sütőben egy fél óráig sütjük. Közben elkészítjük a tetejét. A tizenöt deka cukorból és négy evőkanál vízből szirupot főzünk. Három tojásfehérjéből kemény habot verünk, összekeverjük a kihűlt sziruppal. A süteményre öntjük, és visszatesszük a langyos sütőbe. Amikor a teteje már aranybarna, kiveszzük és felszeleteljük.

     


     
    TE VAGY AZ ÉLETEM
     
    KÉPEK
     
    SZÁMLÁLÓ
    Indulás: 2006-10-10
     
    KURZOR
     
    TE VAGY AZ ÉLETEMES JÁTÉKOK
     
    ÜZENŐFAL
    Sziasztok! Küszöntelek a honlapon! Az üzenőfalra a menübe található írok az üzenőfal menüponton írhatsz! (Honlapvezető)
    www.csacska-sosmivida.gportal.hu




     
    WELCOME!
     
    TE VAGY AZ ÉLETEM VIDEÓK
     
    HOGY NE MARADJ LE SEMMIRŐL

    www.port.hu





     
    MINDENFÉLE JÁTÉK
     
    ONLINE LÁTOGATOK
    látogató olvassa a lapot.
     
    BELÉPÉS AZ E-MAILEDHEZ
    E-mail

    Login:
    Jelszó:
    Legyen Neked is CitroMailed! 

    (tipp)

    Több ingyen e-mailTöbb ingyen webtárhely

     
    KÉRDEZD A KRISTÁLYGÖMBÖT

    Kristálygömb

    Írj be egy igen/nem-mel megválaszolható kérdést és a kristálygömb válaszol.

    Figyelem: a kristálygömbnek nincs humora, de szeret másokat cikizni!



     
    SZERELEM TESZT
    + =

     
    EGY KIS SEGÍTSÉG, HOGY MOST MILYEN AZ IDŐ
    The WeatherPixie
     
     
    AUTOMATIKUS GÖRDÍTŐSÁV
     
    ÉRDEKESSÉGEK
     
    KÖSZÖNÖM, HOGY MEGLÁTOGATTÁL
     
    VAD ANGYAL
     
    LOPÁSGÁTLÓ
     
    ÉLETRAJZOK
     
    ARGENTÍNA
     
    ÉRDEKESSÉGEK A TE VAGY AZ ÉLETEM SZEREPLŐIRŐL
     
    KACHORRA
     
    YAGO
     
    RICOS Y FAMOSOS
     
    PADRE CORAJE
     
    PERLA NEGRA
     
    HONLAPVERSENY
     
    SZÜLINAPI JÓKÍVÁNSÁG
     
    SZAVAZZ!
    Lezárt szavazások
     
    TOCAR AL CIELO /FACUNDO ÚJ FILMJE
     
    EL DESEO
     
    PATITO FEO
     
    AZ OLDAL NŐI SZTÁRJA

    natikarácsonyi.jpg

     
    HONLAPVERSENY SZAVAZÁS
    Lezárt szavazások
     
    BAUTISTA, EL SALVADOR /FACUNDO ÚJ SOROZATA/
     
    TUDD MEG, HOGY MILYEN NAPON SZÜLETTÉL
    "Naptár"

    Tudni akarod melyik napon születtél?
    Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

    Év: . Hónap: Nap:

    A hét megfelelő napja:





     
    MP3 KERESŐ
    MP3 Kereső
     
    MUJERES DE NADIE /SOK-SOK SOS MI VIDA SZÍNÉSZT LÁTTOK BENNE
     
    AMANDA O
     
    LOS EXITOSOS PELLS /Carla Peterson és Mike Amigorena új sorozata
     
    UN GANCHO AL CORAZON / Te vagy az életem mexicói változata
     
    ZENEI HÍREK

     
    FORDÍTSD AZ OLDALT A SAJÁT NYELVEDRE
     
    KARÁCSONYI VISSZASZÁMLÁLÓ

    Christmas countdown banner

     
    SÜN
    Tartalom
     

    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?